Zo’n twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met haptonomie.
Haptonomie
Is een leer/wetenschap die zich bezig houdt met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact, met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen, bewegingen en gebaren
Het helpt je je ‘voelende vermogen’ te ontwikkelen, zodat je beter kunt omgaan met je klachten. Het is gericht op het bewust maken van gevoelens en bevordert je lichaams- en zelfbesef.
Er ging een wereld voor me open.
Al voordat ik kennis maakte met haptonomie had ik ervaren dat het aanraken van een geliefde en het aangeraakt worden door een geliefde mij veel genot gaf. Samen hand in hand zitten in bijvoorbeeld de auto, muziek op de achtergrond en op weg naar maakt niet uit waar, gaf mij een ultiem geluksgevoel. Ook het strelen over het achterhoofd en de nek van mijn geliefde deed niet alleen zijn huid maar ook de huid van mijn vingers tintelen. Zelfs op afstand waren we gevoelig voor elkaars stemmingen.
Tijdens mijn kennismaking met haptonomie merkte ik dat ik door de hand van de haptonoom op mijn rug in staat was contact te maken met de vloer waarop zij stond. Het was een bijzondere ervaring en de nacht na deze ervaring sliep ik voor het eerst in maanden weer als een baby. Het gaf zo’n rust.
Tegenwoordig ben ik me zoveel meer bewust van wat de aanraking van iemand te weeg kan brengen.
Een geliefde die contact met me maakt door mijn hand te pakken. Een vriend die mij tot rust brengt door wanneer ik overstuur ben, even mijn hand vast te pakken. Een vriendin die mij troost door mijn hand vast te pakken omdat wij beiden verdrietig zijn om het verlies van een dierbare gemeenschappelijke vriendin. Een kennis die vraagt hoe het met mij gaat en daarbij even mijn hand vast pakt. Het raakt me zoveel meer dan vroeger het geval was.
Voor alle relaties geldt dat zolang er warmte is, een relatie veel kan verdragen. Door geïnteresseerd in elkaar te blijven en met elkaar te blijven praten kunnen veel relatieproblemen besproken en opgelost worden. Zolang je nog ruzie met elkaar maakt, je nog boos op elkaar wordt, geef je nog om elkaar en de relatie. Wanneer wat je partner doet je onverschillig laat, verkeer je pas echt in de problemen. Een Amerikaanse psycholoog schreef: “Relaties eindigen door ijs, niet door vuur”.
Het heeft voor mij zo veel meer betekenis wanneer iemand naast een belangstellende vraag ook nog even fysiek contact maakt door even een arm of hand vast te pakken. Een knuffel tussen vrienden of geliefden zegt zoveel meer dan woorden. Door aanraking, fysiek contact, breng je ook warmte over.
Het geeft zoveel meer warmte en diepgang aan een relatie door ook fysiek contact te maken.
Probeer het maar eens; knuffel een dierbare of geef een extra kneepje in iemands hand wanneer je elkaar begroet of afscheid van elkaar neemt. Wanneer iemand je vertelt over een uitdaging en je wenst hem of haar niet alleen succes maar slaat ook een arm om hem of haar heen of geeft een schouderklopje.
Kim Oostveen
22 maart 2017 @ 22:42
Zo mooi Astrid omschreven, helemaal mee eens. Aanraking is de basis. En daarom start ik zelf deze week de training kinder-massage om vanuit My Tree House kinderen in stressituaties als scheidingen die aanraking te bieden als ze dat nodig hebben en willen. En ouders te leren hoe ze hun kind kunnen aanraken om hen liefde, geborgenheid en ontspanning te bieden. Dat ik dit nu lees kan geen toeval zijn…. Dus: vanaf april te ontvangen! :-)) Groetjes Kim