Bart

Bart Renaer, psycholoog, erkend bemiddelaar (in sociale zaken en familiezaken), en bezig met de opleiding Bachelor in de rechten. Ik behartig en vertegenwoordig kinderen die hun stem willen laten horen omtrent de regeling bij een echtscheiding. In het domein van vechtscheidingen of hoog conflictueuze scheidingen kan ik hieromtrent bijzondere expertise aanbieden.

14 Comments

 1. Bertus
  13 juni 2016 @ 11:25

  Zeer herkenbaar, en waarschijnlijk een veelvoorkomende factor bij vechtscheidingen c.q. scheidingen waarbij sprake is van ouderverstoting. Het onderzoek van Craig Childress wijst ook in deze richting, is mijn indruk. Echter, is psychopathie een ziekte of een morele (dis)kwalificatie? Ik zie de psychopaten niet lijden. Psychopaten laten zich niet labelen, in ieder geval, en een goede diagnose is ook al zeer problematisch.

 2. N.
  13 juni 2016 @ 14:05

  M.i., vanuit de ervaring die ik had met mijn ex, lijdt de psychopaat wel. In zijn beleving wordt hij continue tekort gedaan. Doet de ander niet wat hij wil en waar hij recht op heeft. Het is namelijk ZIJN fantasiewereld, en in die wereld hoor je alles te voldoen wat hij wenst/ eist. Doe je dat niet, dan doe je hem tekort, begrijp je hem niet, voelt hij zich niet gewaardeerd, ben je oneerlijk. Ze lijden m.i. vanuit een fantasiewereld. Echter mijn lijden was een niet bestaand is, aangezien ik alles verkeerd zag en het mijn eigen schuld was. Ik had simpelweg geen recht op lijden. Zelfs niet als ik rondliep met blauwe plekken van slagen. Want ook dat was gerechtvaardigd en dan had ik hem zover gedreven dat hij niet anders kon. Ook dan leed de psychopaat…
  Vanuit zijn eigen kromme beleving lijdt de psychopaat denk ik wel, ook als klopt die beleving niet.

 3. Tom Janssen
  13 juni 2016 @ 15:05

  Zeer boeiend artikel. In dit kader geeft Jan Storms een volgende lezing over zijn boek: “Relaties op de schop” op 26 Juni in Antwerpen, meer info: https://lezing-janstorms.eventbrite.com

 4. Meta Herman de Groot
  15 juni 2016 @ 00:06

  Ha Bart, naar aanleiding van jouw persoonlijke verhaal zou ik daar verder met je over willen spreken. Als je daartoe bereid bent stuur me graag je mailadres dan mail ik daarop volgend. Hartelijke groet van Meta

  • Bart Renaer
   26 juni 2016 @ 11:21

   Dag Meta, bij deze mijn e-mailadres: bart.renaer@gmail.com. Alsjeblieft, Bart.

 5. Els
  18 juni 2016 @ 10:08

  Waarom waarom waarom bestaat dit artikel nu pas? Ik ben twee jaar opzoek gegaan naar informatie over onze moeilijke scheiding. Inderdaad,gebroken , vernederd mondstil gemaakt.een zegen zou ik het niet noemen. Wat wel een zegen is dat er witte raven bestaan,met empathie die de stilte doorbreken. Zodat wij na de jarenlange strijd eens zwart op wit kunnen lezen dat het inderdaad bestaat en eindelijk (h)erkenning vinden om stap voor stap de brokstukken van ons bestaan te lijmen. 1000 maal dank!

  • Bart Renaer
   26 juni 2016 @ 11:46

   Dag Els,
   the pleasure is mine!
   Dank je voor de mooie woorden.
   Omdat mijn vriendin en ikzelf weten hoe moeilijk een dergelijk avontuur is, bieden we je graag een helpende hand aan als het je zou nodig hebben: http://www.AndersSamen.be. Wij bieden advies en coaching aan bij vechtscheidingen.
   Vriendelijke groet,
   Bart Renaer

 6. Marthe
  12 juli 2016 @ 18:00

  Wat een goed stuk.

  Ook ik bevind me al enkele jaren in een vreselijke vechtscheiding waarbij mijn ex alles en iedereen weet te manipuleren, waaronder de familierechter, bemiddelaars, de justitieassisenten, enz. Dit alles met dramatische gevolgen voor mijn drie kinderen tot gevolg die gemanipuleerd werden in een verblijfsbilocatie waarbij ze niet als kinderen doch wel als objecten worden behandeld, en die nu langzaamaan hun ogen aan het openen zijn en vaststellen hoe ze al die jaren werden bedot door een formidabele acteur, zij het dat ze nog heel vaak twijfelen. Ze worden dag in dag uit psychisch mishandeld en op geen enkele manier gerespecteerd voor wie ze zijn en wat ze willen.

  Het is mijn heilige overtuiging dat in het overgrote gedeelte van de vechtscheidingen minstens één van de partners aan een persoonlijkheidsstoornis en/of psychopathie lijdt, met niet alleen abnormaal conflictueuze echtscheidingen maar bovenal de meest schadelijke gevolgen voor de kinderen die bij dergelijke ouders moeten verblijven tot gevolg.

  Net daarom is het zo schrijnend en wraakroepend dat familierechters en justitieassistenten die in het kader van een sociaal onderzoek vaak een doorslaggevende stem hebben, meestal geen enkele kennis hebben omtrent deze stoornissen. Voor hen volstaat het wanneer vader of moeder met een voortreffelijk stukje theater aangeeft hoeveel de kinderen voor hem/haar betekenen, af en toe een traantje laat en gemanipuleerde familieleden of vrienden laat getuigen over de goedheid van de ouder in kwestie, om vast te stellen dat “beide ouders het allerbeste met hun kinderen voorhebben, dezelfde opvoedingswaarden hanteren, en er derhalve niets een verblijfsbilocatie in de weg staat”, om er vervolgens nog aan toe te voegen dat “het een schande is dat beide ouders hun eigen conflicten niet kunnen stopzetten in het belang van de kinderen”.

  In mijn geval had de justitieassistente die de familierechter diende te adviseren nog nooit ook maar enigszins gehoord over persoonlijkheidsstoornissen. Dit terwijl de wachtzaal van het justitiehuis in kwestie vol hing met affiches over hoe ernstig psychisch geweld is en hoe er moet worden over gepraat.

  “Waar twee mensen ruzie maken hebben twee mensen schuld”, is dan ook ongeveer het ergste wat je kunt vertellen aan een moeder die, na een jarenlange lijdensweg die het huwelijk was, nadien ook nog eens vele jaren tot het uiterste gaat om haar kinderen te beschermen tegen de destructie van een gestoorde (doch in de maatschappij perfect functionerende en dus “onmogelijk” gestoorde) vader en daarbij werkelijk alles doet om ieder conflict uit de weg te gaan en elk contact te vermijden, doch door de juridische instanties, die geen enkele moeite doen om waarheid van leugens te onderscheiden, als “één pot nat” met de vader wordt beschouwd.

  Wanneer zullen rechters, bemiddelaars, advocaten en niet in het minst justitieassistenten hun ogen openen en verder beginnen kijken dan hun neus lang is?

  Zoveel kinderen worden er ondertussen dag in dag uit beschadigd door een narcistische/psychopatische ouder, terwijl ze al die tijd zouden kunnen doorbrengen bij de vaak oprecht liefdevolle en uiterst bekommerde andere ouder die tijdens elke seconde dat de kinderen bij hem/haar zijn, de enorme schade die psychische mishandeling met zich mee brengt, kan beperken.

  Zelf acht ik de familierechter en de justitieassistente die over mijn dossier hebben geoordeeld persoonlijk verantwoordelijk voor elke vorm van schade die mijn kinderen oplopen. De psychopaat zelf heeft geen enkel zelfinzicht en beseft m.i. niet hoe gestoord hij is. De rechter en de justitieassistente hadden dit wel kunnen beseffen, mochten ze de moeite hebben genomen om zich, al was het maar een beetje, te verdiepen in wat persoonlijkheidsstoornissen en psychopathie inhouden en hoe je mensen met een dergelijke stoornis kan herkennen. En door het dossier volledig te lezen, want zelfs dat vonden ze niet nodig, wegens te uitvoerig.

  Zou dat niet het minste zijn wat je van een familierechter en justitieassistenten die het welzijn van zoveel kinderen in handen hebben mag verwachten?

  • Bart Renaer
   12 juli 2016 @ 18:53

   Dank je Marthe, voor je open en kwetsbare reactie! Deze scheefgetrokken situatie zal veranderen, Marthe, en wat mij betreft zal dit ook vlug veranderen. Veel sterkte nog!

 7. Bart Renaer
  12 juli 2016 @ 18:45

  Dank je Marthe, voor je open en kwetsbare reactie! Deze scheefgetrokken situatie zal veranderen, Marthe, en wat mij betreft zal dit ook vlug veranderen. Veel sterkte nog!

 8. Marthe
  12 juli 2016 @ 19:41

  Als dat eens waar kon zijn… Voor mijn kinderen zal de ommekeer te laat komen, maar voor al die andere kinderen die kunnen worden gered moeten we blijven strijden. Tot niet alleen justitie maar ook de hele samenleving inzicht begint te krijgen in hoe enorm veel conflicten, problemen en wantoestanden, wellicht zelfs de meeste, veroorzaakt worden door schijnbaar normale mensen met een nochtans zeer ernstige stoornis als psychopathie of NPS.

  • Bart Renaer
   12 juli 2016 @ 20:07

   Marthe, ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar ook voor kinderen en jongeren onder de 18 geloof ik dat we vandaag al veel kunnen betekenen. Mijn vriendin en ik geven op dit moment advies en coaching aan ouders in Vlaanderen en Nederland die het beu zijn om hun kinderen als een speelbal behandeld te zien worden. Wij zijn van mening dat de ruimte die er vandaag is om de situatie voor deze kinderen te veranderen, voluit moet benut worden (ook juridisch). In Nederland is dat op dit moment iets makkelijker dan in Vlaanderen/België, maar onmogelijk is het zeker niet om ook voor Vlaamse kinderen in deze situaties iets wezenlijks te betekenen! Je kan altijd vrijblijvend contact met ons opnemen (03/501.45.81) of als je liever mailt, kan dat ook (bart.renaer@gmail.com). Vermeld in dat laatste geval jouw telefoonnummer en we bellen je zo vlug mogelijk terug! Meer informatie vind je op onze website: http://www.AndersSamen.be.

 9. Marthe
  13 juli 2016 @ 13:36

  Bedankt. Ik neem dit zeker in overweging. Ik ben al lang op zoek naar hulp of coaching, maar vond tot op vandaag niemand die echt snapt wat het is om gehuwd geweest te zijn met en te scheiden van een narcist/psychopaat. Het is ook mijn overtuiging dat enkel mensen die het zelf meemaakten het begrijpen en kunnen helpen. Het is erg wat je soms te horen krijgt van zogenaamde specialisten die er niets van blijken te snappen…

  • Bart Renaer
   13 juli 2016 @ 13:55

   You’re welcome! Misschien tot binnenkort!