Een ritje Antwerpen – Amsterdam had ik er direct voor over na het lezen van Stiefsucces, het pas verschenen boek van Gideon de Haan en Violet Falkenburg.
Het is geen boek om in één ruk uit te lezen, ieder hoofdstuk is kort en to-the-point. Liefdevol geschreven en praktisch uitvoerbaar. De tips en adviezen lijken heel vanzelfsprekend wanneer je dit boek doorleest en ik betrap mezelf erop dat ik tijdens het lezen denk; ‘waarom is dit in het echt soms zo intens moeilijk voor de mens in een scheiding’.
Aan het water tegenover het CS Station van Amsterdam ontmoet ik Gideon, zoals een paar dagen eerder afgesproken, bij restaurant De Pont. Hij komt als rasechte Hollander op zijn fiets naar onze afspraak en hij straalt een rotsvaste frisse zelfzekerheid uit. Na twee uur in de auto ben ik blij dat de weergoden goed gezind zijn en we heerlijk buiten kunnen zitten in het herfstzonnetje, een grote luxe, waar we ons allebei bewust van zijn.
Ik steek van wal met mijn vragen, want ik weet weinig over Gideon zelf, dat maakt mij extra benieuwd naar de man achter de goede adviezen uit het boek. Ik vraag hem hoe het komt dat hij zoveel weet over het stiefouderschap en jawel, hij blijkt niet alleen zelf een stiefkind, maar ook stiefvader te zijn van twee twintigers. ‘Leuke knullen’, zegt hij warm, ‘al vond ik het in het begin niet altijd even makkelijk’. Gideon vertelt met groot respect dat zijn vrouw hem veel geleerd heeft over het omgaan met (stief)kinderen, het stiefouderschap én de plek van de stiefouder om het stiefgezin de grootste slagingskans te geven.
Stuk voor stuk levenslessen die hij ook in het boek heeft verwerkt. ‘Niet alles wat in het boek staat heb ik zelf meegemaakt, maar alle voorbeelden zijn wel echt gebeurd’, aldus Gideon. Als lezer is het boek daarom waarschijnlijk zo toegankelijk en herkenbaar, zeg ik hem. ‘Ja’, zegt Gideon, ‘en het is geschreven voor mannen’. Niet uitsluitend voor mannen zo blijkt, maar de korte hoofdstukken zijn er wel op gericht. Grappig, denk ik nog, want ook ik vond die beknoptheid fijn. Geen ellenlange of langdradige adviezen, maar levensechte ervaringen kort uitgelegd. En wat fijn dat er ook expliciet aan mannen en (stief)vaders is gedacht bij het schrijven van dit boek.
We bespreken de realiteit van het stiefgezin, want slechts één derde van de stiefgezinnen houdt stand. Dat betekent dat twee op de drie stiefgezinnen uiteindelijk ook uit elkaar valt. Een trieste realiteit voor iedereen, van (stief)ouders tot (stief)kinderen, vrienden, familie, etc. Stiefsucces is dan ook zeer toepasselijk precies uitgekomen tijdens de piekperiode van het uit elkaar gaan – net na de zomervakantie.
Maar wat zijn eigenlijk de struggles van het stiefouderschap en waarom hebben we tips nodig om onze weg daarin te vinden?
Volgens Gideon komt het erop neer dat we (vaak onbedoeld) veel te veel met onze eigen gevoelens en belangen bezig zijn na een scheiding. We worden bijvoorbeeld weer verliefd en nemen allerlei beslissingen zonder rekening te houden met de emoties en het verwerkingsproces van met name onze kinderen. We vergeten dat we hun belangen juist in acht willen houden. We willen té veel, té snel en té graag. Het leven moet weer als vanouds, de pijn van het verlies moet liefst zo snel mogelijk weg en we laten ons verleiden door de gedachte dat een nieuwe liefde en een nieuw gezin het nieuwe begin is waar we zo op hoopten. In de praktijk is dat helaas niet zo. Het opent eerder een heel nieuw gamma aan uitdagingen waar ieder voor zich mee moet leren omgaan. Gideon oordeelt er niet over, maar ziet dit soort voorbeelden in de praktijk keer op keer weer opduiken. Dit is onder andere zijn motivatie geweest om een zeer praktijkgericht doe-boek te schrijven over de valkuilen die mensen tegenkomen op hun weg naar dat samengesteld gezin: een handige survival gids!
Ik heb dit boek ondertussen in etappes uitgelezen en kan het iedereen aanraden die wat handvaten wil bij de volgende stap in het leven na een scheiding!
Hartelijk dank Gideon voor je tijd, heldere inzichten en kennis, dit boek heeft ook mijn ogen een stukje verder geopend en ik heb nog meer respect voor de rol van elke stiefouder.
Tot slot deel ik graag een hoofdstuk uit het boek met jullie:
Dit hoort er ook bij
Wat zou het fijn zijn als dit nieuwe avontuur slaagt. Iedereen is van plan om zich ervoor in te zetten. Naar beste eer en vermogen. En daar zit meteen het addertje onder het gras. Want zelfs als iedereen zijn stinkende best doet, zullen er dingen niet lukken. Of zal niet alles gaan kloppen. Karakters passen misschien ook minder goed bij elkaar dan je had gedacht, je blijkt zelf een stuk opvliegender dan vroeger, -je stapte het gezin heel relaxed binnen en nu ben je een sikkeneurige mopperkont die bij het minste of geringste uit zijn slof schiet – het kan allemaal gebeuren. Maar het kan ook mooie onverwachte meevallers opleveren: de kinderen uit het ene gezin praten honderduit, terwijl de kids uit het andere gezin dat niet zo gewend zijn. Die leren dan van elkaar. Niet elke tegenvaller is een breekpunt. Als je er goed mee omgaat, kan de nieuwe gezinssituatie een meevaller worden en kun je er samen sterker uitkomen.
Wil jij alvast de eerste twee hoofdstukken van het boek doorlezen? Dat kan! Klik op deze link en bekijk het inkijkexemplaar.
Over de schrijvers:
Gideon de Haan is mediator en gezinscoach. In zijn praktijk richt hij zich met succes vooral op samengestelde gezinnen. Gideon groeide op in een samengesteld gezin en is stiefvader van twee jongens.
Violet Falkenburgis journalist, coach en voormalig radio- en tv-presentator van o.a. Rondom Tien en auteur van o.a. Later is vandaag en Veerkracht. Violet is twaalf jaar weekend-stiefmoeder geweest.
Stiefsucces – Survival gids voor alle stiefmoeders en –vaders
ISBN: 9789021569659
Prijs: 24,99 euro
Kosmos Uitgevers