Mijn naam is Myra de Wildt, founder van Happy Single Moms en multidisciplinair coach. Ik schrijf iedere maand voor Mies Magazine, deze maand geef ik je tips wanneer je als alleenstaande ouder ziek bent.
Ziek zijn is natuurlijk nooit fijn, maar wanneer je alleenstaande ouder bent is ziek zijn wel een behoorlijke uitdaging. Na een paar dagen last van m’n keel te hebben gehad, voelde ik me op zondag toch echt niet top. Gelukkig is m’n dochtertje al wat ouder (6) dus die maak ik erg blij met een dagje filmpjes kijken op bed, hopende dat een dagje rust er bij mij voor zou zorgen dat ik niet ziek zou worden. Maar helaas…. Maandag slikte ik scheermesjes en kon ik alleen nog maar platliggen. Nou ja, platliggen… Eerst moest die kleine natuurlijk naar school.
Want je kunt ziek zijn van je werk, maar niet van het ouderschap.
Hoewel ik vorig jaar een keer zo ziek was, dat ik echt niet in staat was om haar naar school te brengen. Toen heb ik haar 2 dagen thuis moeten houden omdat ik gewoon niet op m’n benen kon staan. Daar kom ik zo op terug in mijn tips, want je kind van school weghouden moet je natuurlijk zien te voorkomen.
Hopelijk ga jij niet ziek worden deze winter, maar mocht het virus toch voorbijkomen, geef ik je hieronder 5 tips om voorbereid te zijn “ziek zijn als alleenstaande ouder”:
- Bereid je voor, vóór je ziek bent
Soms voel je het heel goed aankomen dat je ziek wordt, maar vaak ben je het gewoon ineens. Dan overkomt het je en heb je geen zin om jezelf naar de winkel te slepen om wat dan ook te kopen. Bereid je daarom als alleenstaande ouder altijd voor, vóór je ziek wordt. De volgende tips helpen je daarbij.
- Natuurlijke genezers
Ik ben geen hele grote voorstander van medicijnen (tenzij je ze natuurlijk écht nodig hebt) want ook zonder medicijnen zijn er heel veel oplossingen waardoor je sneller opknapt zoals:
- Natuurlijke antibioticum: 2 teentjes geperste knoflook in een beker (plantaardige) melk en 2x per dag opdrinken. Je bent ziek, dus gaat voorlopig toch niet de deur uit, dus niemand zal er last van hebben. Dit medicijn werd in de oorlog gebruikt als natuurlijk antibioticum en zorgt er echt voor dat je sneller beter bent.
- Natuurlijke keel & griep remedie: Thee met gember, honing, citroen en tijm. Gember kun je ook invriezen (en je dus voordat je ziek wordt voorbereiden). Maak de gember schoon of snij ‘m in stukjes en leg het in een bakje in de diepvries. Zo heb je altijd gember in huis. Wanneer je geen ruimte hebt om naar de winkel te gaan om citroenen te kopen, is het handig om standaard een bolletje citroensap in huis hebben.
- Heb de basics in huis
Je kunt je natuurlijk zo ziek voelen dat je wat sterker wilt dan natuurlijke genezers. Zorg er daarom voor dat je basis medicijnen in huis hebt, zodat je niet wanneer je met koorts op bed ligt nog naar de winkel toe moet. Denk aan:
- Paracetamol
- Keelpastilles en/of een zakje drop
- Diarreeremmer
- Verkoudheidsbalsem
Tip: hoewel ik geen grote fan ben om kinderen meteen veel medicijnen te geven, is het altijd handig om ook kinderparacetamol in huis te hebben én natuurlijk een must: een thermometer. Online vind je tegenwoordig veel opties voor een goede prijs.
- Kippensoep in de vriezer
Wat mijn oma altijd zei; “wanneer je ziek bent, eet je kippensoep”. Nu kan ik me voorstellen dat je wanneer je ziek bent geen zin hebt om in de keuken te staan, dus kun je een voorraadje maken wanneer je niet ziek bent en deze in de diepvries stoppen. Er zijn verschillende recepten op internet te vinden, maar ik zweer hierbij:
- 3 flinke (biologische) kippenbouten
- (kippen) bouillon blokjes
- een grote wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 1 flinke prei
- 1 grote ui
- 6 peperkorrels
- handje vol platte peterselie
- wat takjes tijm
(Dit is voor een flinke pan. Ik doe het vaak allemaal een beetje op gevoel. Zo kun je er natuurlijk andere groentes in doen, of van bepaalde groentes er meer of minder in doen).
Tip: wanneer je verkouden bent, is het heerlijk om er een pepertje (madam jeanette) in te doen, zodat het allemaal lekker loskomt.
Tip 2: het is natuurlijk altijd handig wanneer je extra maaltijden in de diepvries hebt, zodat je wanneer je ziek bent niet hoeft te koken. En anders lang leven Thuisbezorgd.nl ;)
- Zorg voor hulptroepen
Hulp vragen is natuurlijk één van de grote uitdagingen wanneer je alleenstaande ouder bent, maar zoooo belangrijk. Zonder hulptroepen worden heel veel dingen (zoals ziek zijn) een stuk moeilijker. Zorg dus echt voor je hulptroepen. Het is fijn wanneer je nog goed contact hebt met je ex, dan kan hij/zij wellicht even de zorg van jullie kind(eren) op zich/haar opnemen. Hier kun je natuurlijk voor je ziek wordt al afspraken over maken. Maar wanneer je niet zo’n goed contact hebt, het helemaal alleen doet of hij/zij verder weg woont, zul je het moeten doen met contacten om je heen.
Zit(ten) je kind(eren) al op school, vraag dan een ouder of hij/zij jouw kind(eren) op kan halen en weg kan brengen wanneer het een keer voorkomt wanneer je ziek bent. Wanneer je hulp vragen lastig vindt, kun je “in ruil” daarvoor aanbieden dat je een avondje op hun kinderen past, zodat zij een lekker avondje voor zichzelf hebben. Of wellicht is er wel een andere alleenstaande ouder, zodat je het voor elkaar kunt doen.
Heb je een jonger kind wat nog niet naar school gaat, dan is een gastouder of een vaste oppas echt een geweldige uitkomst. Ik had zelf een geweldige gastmoeder toen mijn dochter jonger was, die erg flexibel was. En anders zijn ouders of andere familieleden misschien een goede uitkomst.
Hoewel ik hoop dat je ze niet nodig gaat hebben, hoop ik dat je wat aan deze tips hebt wanneer je toch ziek wordt. Heb jij nog tips voor andere alleenstaande ouders wanneer ze ziek zijn? Je kunt ze hieronder achterlaten: